woensdag 27 juli 2011

Gipfelstürmer

De Mittelrhein is een aparte Duitse wijnstreek. Vooral Riesling op de steile hellingen langs de Rijn. De wijnen worden voor het merendeel verkocht aan lokale klanten.

De jonge generatie ziet niet veel heil in het maken van wijnen in deze regio. De hellingen zijn steil (dus gevaarlijk), de oogst is zeer bewerkelijk. Er valt dus niet veel te verdienen. Het aantal hectare wijndruiven neemt dan ook af.

Gelukkig is er toch een aantal jonge wijnmakers die zich vol overgave stort op de wijnproductie aan de Mittelrhein. De steile wijnbergen blijven behouden. En ja, ze gaan zelfs de verlaten bergen weer beplanten met nieuwe druiven.

Een 4-tal jonge wijnmakers hebben de krachten gebundeld onder de naam Gipfelstürmer. Het zijn Thomas en Martin Philipps (St. Goar), Sebastian Schneider (Bad Hönningen) en Felix Pieper (Königswinter). Ze organiseren samen proeverijen en feesten aan de Rijn. En ze hebben een gezamenlijke stand op de ProWein in Düsseldorf elk jaar.

Thomas Philipps heeft een schitterend wijngoed boven St. Goar. Het huis bestaat voor een deel uit een oude watermolen die nog steeds wordt gebruikt voor het malen van meel. Daarnaast is er natuurlijk de wijnkelder en de proef- en opslagruimte. En een leuk terras voor een mooi glas met wat lekkers...

Thomas bewerkt nu zo’n 3 ha. wijndruiven. Uiteindelijk doel is dat uit te bouwen tot ca. 6 hectare. De druiven staan op steile hellingen langs de Rijn en het zijdal bij St.Goar. Er staat vooral Riesling en een beetje Müller-Thurgau aangeplant.

De wijnen kenmerken zich door frisse zuren die perfect in balans zijn met het restsuiker. Thomas heeft de wijnen relatief laat afgevuld, nl. eind mei. De zuren zijn daardoor beter gebonden in de wijn. De Steilhang-Rieslings zijn prima ‘basis-wijnen’. De Riesling Frohwingert is een topper. Die kan zich meten met een Grosses Gewächs!

De volgende stop is in Bad Hönningen, aan de rechterkant van de Rijn. Sebastian Schneider verbouwt daar een deel van zijn druiven. Ook worden druiven aangekocht van bevriende wijnboeren een stuk zuidelijker in de Mittelrhein.

Sebastian is sinds 2008 de kellermeister van Emrich-Montigny in de Nahe. Inmiddels maakt hij nu 3 jaar zijn eigen wijnen aan de Rijn. De productie staat nu op 15.000 liter. Doel is uitbouwen en de kwaliteit op een nog hoger niveau te brengen.

Ik proef alle witte wijnen. Toppers: Grauburgunder en een cuvee van Weiss- en Spätburgunder. De etiketten mogen wel wat mooier zeg ik tegen Sebastian. “Onzin, het gaat om de inhoud!”

Eindhalte van de wijntoer is Königswinter. Weingut Pieper met hun wijnen van de beroemde Drachenfels. Pieper is het noordelijkste wijnhuis van de Mittelrhein. Ik proef de wijnen samen met Felix in de Jesuitenhof in het centrum van Königswinter.

Felix heeft 8 maanden stage gelopen bij een wijnmaker in Nieuw-Zeeland. Dat is zeker te proeven aan de Chardonnay. Perfecte wijn om menig wijnkenner flink op het verkeerde been te zetten!
De wijnen van Pieper zijn van prima kwaliteit. Mijn favorieten: de literwijn en de Cuvee van Riesling en Gewürztraminer (verrassende combi!).

Lukas Krauss in Lambsheim (Pfalz)

Lambsheim in de Pfalz. Onder de rook van Ludwigshafen maakt de 23-jarige (!) Lukas Krauss (de man met Hut (hoed)) zijn wijnen. Niet tegen het Pfalzer Woud, maar op de vlakke zand- lössgronden.

Lukas heeft het wijn maken geleerd van zijn vader en bij Müller-Catoir (daar werkt hij nog steeds een aantal dagen in de week). Promo van de wijnen vindt plaats middels Facebook en Twitter. Z’n website is schitterend: http://www.lukas-krauss.de/

De hoed van Lukas is onafscheidelijk. Hij heeft er een stuk of 5. En zonder krijgt-ie een koude kop.
De classificatie van de wijnen is vernieuwend. Geen Kabinett, Spätlese, etc. Maar 1 ‘hut’ voor ‘basis-kwaliteit’, 3 hüter is perfect. Geen kaart met 50 wijnen. Maar overzichtelijk, nl. 7 verschillende wijnen, 5 witte en 2 rode (allen droog).

De wijnen. We starten met een liter-wijn (een cuvee van oa. Müller-Thurgau) van vader Krauss. Prima drink-wijn. Dat belooft wat! En nu die van Lukas…

Silvaner is de favoriete druif van Lukas. Zo’n 4 jaar geleden begon hij met deze druif zijn eerste eigen wijn te maken. Ik ben groot liefhebber van de Franken-Silvaners, maar deze van Lukas is een geduchte concurrent. Fris en vol, wat aards. Nog wel wat gesloten.

Over naar de Grüner Veltliner. Deze hippe druif heeft vnl. zijn faam gekregen door Oostenrijkse wijnmakers. Maar ook in Duitsland past deze druif prima. Overtuig jezelf met deze GruVe van Lukas. Mooi droog, beetje rokerig, klein wit pepertje.

En dan de Riesling. Eén met 1 Hut en 1 met 2. Die met 1 Hut is volledig in staal grootgebracht. Die met 2 komt uit een oud eikenhouten vat. Wauw! Super Rieslings. Die met 2 Hüter heeft nog meer diepte dan die met 1 Hut.

Topper uit de collectie is toch wel de Grauburgunder. Ongelooflijk! Veel smaak en lengte. Eén van de beste 2010-er Grauburgunders die ik tot nu toe geproefd heb.

Als laatste nog een rode proeven: Krausse Schwarzer. Een Cuvee van Portugieser en Schwarzriesling (Pinot Meunier). Mooi fruitig. Voor mij is de Portugieser iets te prominent…

Lukas Krauss is een sympathieke jonge wijnmaker. Als je bij hem langs gaat, neem dan in ieder geval een pak (of meer) chocoladevla mee! Daar is-ie gek op…